keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

vierasesineet ruokalistalla - ensiapu - vinkkejä



Vastaan on tullut näinä Cavalier-vuosina muutaman kerran tilanteita, jolloin on ollut kuin hätää kärsimässä tämän rodun, mitä ilmeisimmin melko perusominaisuuksiin kuuluvan, vierasesineiden nutustamis vimman kanssa.


Noin yleensä ottaen, mikäli koira nutustaa ulkona eloperäisiä käpyjä, tikkuja tai muita luonnon tuotteita, ei hätä ole kovinkaan suuri niiden vaarallisuudesta. Eloperäiset ainekset kulkeutuvat yleensä läpi ja pehmenevät mennessään riittävästi, eivätkä näinollen todennäköisesti aiheuta vaivoja koiralle.


Onnekseni ei meidän koiria ole ikinä esimerkiksi tupakantumpit kiinnostaneet. Olen kuullut nikotiiniriippuvuuden itselleen hankkineesta boxerista, joka alkoi olla riippuvainen tupakantumppien syönnistä! :O Sillä oli kuulemma jopa tärinää vieroitusoireena. Tämän olen kuullut kyseisen boxerin omistaneelta, entiseltä boxerien kasvattajalta. Pitäkää koirat erossa tumpeista!


Meillä uros Cava syö puruluutkin kamalalla metelillä, yökkäysääniä tulee jatkuvasti, kun se kieputtaa luuta suussaan ja olen monen monta kertaa ollut sydän sykkyrällä, että nyt on hätä käsillä. Ei kuitenkaan ole ollut. Äijä ei vaan välitä, jos luu kääntyessään vähän tökkäisee kurkkuun.. Tietysti tämän tavan tietäessäni pyrin välttämään solmupäisiä puruluita sen kohdalla.


Olen joskus tästä kakistelusta kertonut eläinlääkärissä ja saanut rauhoittelevan vastauksen, että koirat eivät ole yhtä tukehtumisherkkiä kuin me ihmiset, nielun rakenteen vuoksi. Onneksi!


On kuitenkin ollut muutama tilanne, jossa olen joutunut kääntymään eläinlääkärin viisaan ohjeistuksen puoleen, koiran nutustettua jotain epäsuositeltavaa. Mikäli syönnistä on kulunut kauan ja koira tuntuu kärsivän "ummetusta" (syystä tai toisesta) mutta ei ole tuskaisen oloinen, kannattaa kuulemma syöttää muutama ruokalusikallinen parafiiniöljyä, joka ei imeydy ruuansulatukseen, vaan liukastuttaa ulosteen helpommin ähellettäväksi. (Ei auheuta ripulia, kuten esim risiiniöljy). Jos koira on kipuilevan oloinen, se pitää viedä eläinlääkäriin!


Vierasesineet - ei terävät - mutta vaarassa tukkia henkitorven - ensiapu


Jos koira on nielaissut ylisuuren vierasesineen, joka on vaarassa tukkia henkitorven ja tiedossa on, ettei esine ole terävä, pitää toimia nopeasti!


Koiraa tartutaan takajaloista ja nostetaan ilmaan (pää roikkuu alaspäin), samalla puristetaan kädellä varovasti henkitorvea vierasesineen takaa (että se pääsee pullahtamaan takaisin ulos suusta). Tällöin koira saattaa yskäistä vierasesineen ulos. Tämä ohje on virallinen eläinlääkäriltä saatu ohje. (Lähde: ELL Päivi Vanhapellon sivusto)


Olen kuullut myös Heimlich-otteen tepsineen tällaisessa hätätilanteessa, jossa aikaa ei ole ollut yhtään hukattavissa. (Keskusteluja googletettaessa hakusanoilla "koira heimlichin ote"). Tässä koira otetaan jalkojen väliin seisomaan niin, että peppu on jalkojen välissä, pää eteenpäin, pää hieman alaviistossa, jotta esine voi tulla ulos!. Laitetaan kädet vatsan alle heti kylkikaarien taakse ja siinä suoritetaan (harkitusti) nopea puristusliike, pienellä koiralla voi yrittää kämmenet auki saada aikaan rintakehän "puhahdus". (Omalla vastuulla, virallista Heimlich-oteohjetta ei koirien osalta ole vielä vastaani tullut)




Aihetta käsittelevä video YouTubesta, 
jossa erilaisia otteita tukehtumisvaarassa oleville,
 erikokoisille koirille. Myös Heimlich oteesta näyte.
Näyttää asiantuntevalta, mutta ei ole mainintaa
 henkilön ammatista/tiedon alkuperästä/virallisuudesta!


Jos vierasesine on suhteellisen pieni, eikä se ole terävä, eikä nielemisestä ole kulunut kahta tuntia kauempaa, koiran oksettaminen saattaa olla keino saada se vielä ulos. 

Mikäli nielaistu esine on terävä, koiraa ei missään nimessä saa oksettaa, vaan koira on vietävä eläinlääkäriin röntgentutkimusta varten. Röntgentutkimus on tarpeen myös niissä tapauksissa, joissa koira oksentelee rajusti ja epäillään vierasesinettä syödyksi.

Vatsan ja ruuansulatuskanavan suojaaminen vierasesineen syönnin jälkeen

Vatsaa voi yrittää suojata vierasesineen syönnin jälkeen keittämällä oikein liisterimäistä kaurapuuroa, joka muodostaa ruuansulatuskanavaan suojaavaa hyytelöä ja sitkeydessään ehkäpä edesauttaa vierasesineen ulos tuloa.

Tämän lisäksi voi hankkia purkitettua tankoparsaa! Parsan rakenne (pitkittäiset kuitusuikaleet) edesauttaa vierasesineen mukana kulkeutumista läpi ruuansulatuskanavan.  Parsa pitää syöttää kokonaisena. 

Syötin itse n. kuukausi sitten kaurapuuroa ja tankoparsaa molemmille koirillemme, kun monen tunnin jälkeen itse tapahtuneesta löysin kuulakärkikynän sirpaleina lattialta ja hetken palapeliä rakenneltuani päättelin sen osittain myös kadonneen koirien suihin.

Soitin eläinlääkärille ja sain tämän ohjeen kaurapuurosta ja tankoparsasta vatsojen suojaksi. Kumpikin söi kokonaiset parsat humpsis vaan (pari kolme per koira) ja kaurapuurokin upposi vaivattomasti.

Kummallekaan ei tullut kuulakärkikynästä mitään vaivoja. Koska en tiennyt kumpi tämän kynän oli käsitellyt, ehkä kumpikin, molemmat saivat ensiavun. Itse mustepatruuna oli ehjä, rikkonaisenahan se olisi syyllisen/syylliset paljastanut.

2 kommenttia:

  1. Pitipä heti googletella juurikin heimlichiä ja koiraa, kun jollain ihmeen kaupalla sain omin keinoin puunpalan koiran kurkusta pois. Päädyin tänne :) Kattavat neuvot, hyvä tietää vastaisuuden varalle!
    15-kiloista koiraa on tosin jo vähän vaikeampi roikuttaa jaloista... :D

    VastaaPoista
  2. Onneksi sait palasen pois koiran kurkusta! Kammottavia hetkiä tuollaiset, siksi onkin hyvä yrittää varautua näihin tilanteisiin edes jollain tasolla etukäteen, että on edes jokin toimintamalli mielessä mitä yrittää. Onneksi teille kävi hyvin!

    VastaaPoista

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!